Relining fräschar upp avloppsrören

23 maj 2022
Lily Hansen

editorial

Ett stambyte är dyrt, och då kan du känna en ekonomisk press som husägare. Dåliga avloppsrör måste åtgärdas för att man ska slippa läckor och fuktskador, men man måste faktiskt inte byta ut dem. Man kan spruta in en plastfilm som gör att väggarna inuti rören blir som nya igen, och det kallas relining.

Anlitar du en firma som är proffs på relining blir det ordentligt gjort och rören kan hålla i upp till femton år till. Man har en speciell kamera som dokumenterar hur rören ser ut nu. Sedan spolar man med hett vatten, och därpå får rören sin nya beklädnad invändigt. 

 

Du sparar pengar och vinner tid

Funderar du på att sälja huset framöver, vill du kanske skjuta upp stambytet så mycket som möjligt och ha pengar kvar till annat så länge. Oavsett orsaken till att du vill göra en relining kommer du att spara mycket pengar. Du sparar också in på en hel del arbete. 

Det kan också hända att avloppsproblemen kom upp hastigt och att du redan har hunnit göra stora renoveringar. Har man lagt in klinker, nya golv och gjort huset fint, vill man inte göra om det. Med relining ökar du rörens livslängd, och du kan njuta av din bostad även om det är ett gammalt hus. 

 

Relining

 

Relining ger valfrihet

När du egentligen borde göra stambyte, är det bra att relining ger dig valfrihet att skjuta upp en så stor reparation. Kanske håller du på att spara till en buffert, eller så vill du vänta med stambytet av någon annan orsak. Tänker man miljömässigt, kan du också spara in på kostnader för byggmaterial.

När man river upp ett golv, ska det återställas igen. Alla sådana ingrepp kostar tid och pengar. Kontakta först en rörspecialist som kontrollerar hur rören ser ut, så får du tips om relining i ditt hus.

Fler nyheter