Rätt leksak kan ha postitiv inverkan på barnets utveckling

19 maj 2022
Cecilia Olsson

advertorial

Leksaker kan göra väldigt mycket för ett barns utveckling och i princip alla leksaker har något att tillföra. Det finns dock leksaker som ger lite mer jämfört med andra då de tydligt kan bidra till utveckling av fysiska eller mentala förmågor. Oavsett ålder så finns det saker att lära, men det är kanske allra viktigast för små barn framförallt då det handlar om att träna upp motorik, balans och öga-hand-koordination.

Det är såklart även viktigt att träna tal, koncentration och logiskt tänkande. Sist men inte minst så är det viktigt att uppmuntra till kreativitet.

Leksaker som tränar upp motorik

Bollspel är något som är väldigt bra för att stärka till exempel grovmotoriken, balansen och öga-hand-koordinationen. Sparkcyklar är bra för att träna balans, grovmotorik samt kondition.

Det finns allt från sparkcyklar med extra stöd för de allra minsta till så kallade ”Trick bikes” som är rolig för barnet som är duktigt nog att åka i en skejtpark. Det finns också balansbanor och balansplattor som även de tränar grovmotorik och balans. 

Leksaker

När det gäller finmotorik så handlar det mer om pyssel och att till exempel bygga med klossar. Det tränar de små rörelserna och gör att barnet kan få bättre kontroll. Det finns även pussel, spel och dylikt som förutom att träna upp finmotoriken även bidrar till att lära barnet om färger, former, bokstäver med mera. Det innebär att många leksaker kan utveckla både fysiska och mentala förmågor. 

Ett brett sortiment av lärande leksaker

Leksaker kan helt enkelt användas för att stimulera, driva, stärka, utmana, förbättra och utveckla barn. Eftersom barn i regel tycker att det är väldigt roligt att leka med en leksak så är det därför ett fantastiskt redskap för inlärning och utveckling.

Detta har Lekakademin tagit fasta på och erbjuder därför leksaker som på något sätt utvecklar en eller flera förmågor hos barnet. Det är dessutom lätt att välja i menyn vad man är ute efter såsom typ av leksak, ålder på barnet eller vilka förmågor som ska tränas.

Fler nyheter