Gustav Vasa hade önskat sig en pistmaskin

23 maj 2022
william eriksson

editorial

Sverige är ett snörikt land. I århundraden har det enda sättet att ta sig fram på vintern varit med häst och släde eller på skidor. Att skida på längden i orörd snö är inget för veklingar. Det är riktigt tungt och besvärligt. En som säkert hade önskat sig en pistmaskin, om han hade känt till sådana, är Gustav Vasa. 

Gustav Vasa hade inte bara snön emot sig i livet. Han satt i fångenskap under danske Kristian Tyrann som på femtonhundratalet var kung över Sverige. Gustav flydde dock och i Dalarna försökte han få folk att ansluta sig till ett uppror.

Detta misslyckades först och han flydde då på skidor. Folket ångrade sig dock och skickade andra skidåkare efter honom. Dessa hann ikapp honom vid Sälen, kanske just för att det var lättare att skida i ett redan lagt spår. Tillsammans återvände de till Mora. För att göra historien kort så blev Gustav sedermera vald till kung av Sverige.

 

pistmaskin

 

Modern utrustning för fina skidspår

Dagens vasaloppsåkare har onekligen en stor fördel jämfört med Gustav. De har bättre kläder, bättre skidor, funktionärer och blåbärssoppa. De slipper också fly från en tyrannisk envåldshärskare. Men framför allt har de fördelen att skida i utmärkta spår som har lagts av en pistmaskin. Det är en sådan självklarhet med fina spår att de flesta väl knappast ens tänker på det

Men för att få fina skidspår behövs bra pistmaskiner. Dessa behöver kunna ta sig fram nästan var som helst och även utgöra en bekväm arbetsplats för föraren. I Sverige finns företag som har flera årtiondens erfarenhet av att tillverka just pistmaskiner. Förutom maskiner till längdspår kan de tillverka pistmaskiner för slalombackar, snöskoterspår, fun-parker och till och med inomhusbackar. Gustav Vasa skulle säkert ha varit extra stolt över sin bedrift om han hade vetat vilken tradition han lade grunden till.

Fler nyheter