Förändringsledning ska ge hållbarhet i verksamheten

19 februari 2022
Lily Hansen

editorial

Ibland kör man fast på jobbet. Som chef kanske du har märkt att personalens motivation tryter. Arbetet flyter inte på som det borde. Produktiviteten har avstannat. En allmänt otrevlig stämning har lagt sig över kontoret som en blöt filt. 

Då måste förändringens vindar få lov att blåsa. Det här är nämligen en fråga som ligger på dig som ledare. Det är ditt jobb att se till att saker och ting förändras som kan få verksamheten på rätt väg igen. Förändringsledning brukar det kallas. När skutan ska vändas åt rätt håll och dessutom hålla kurs över tid. Förändringsledning handlar nämligen inte bara om tillfällig förändring. Det handlar om att hitta vägar som också håller över tid.

Rafiki och Simba från Lejonkungen var överens om att förändring kan vara bra, men inte enkel. Det har de alldeles rätt i. Ibland krävs det att du faktiskt utbildar dig inom förändringsledning för att kunna bli den person som också kan åstadkomma de förändringar som behövs.

 

förändringsledning

 

Kommer ledarskapet naturligt?

Mahatma Gandhi sade en gång att du ska vara den förändring du vill se i livet. Det ligger naturligtvis mycket i det, men det är heller inte allt som krävs. Förändringsledning handlar om att nå fram till människor. Att hitta motivationen och en kultur som gör att alla drar åt samma håll. Det vill säga åt de mål som verksamheten har satt och som är helt nödvändiga för att organisationen ska överleva.

För en del människor kommer ett sådant ledarskap helt naturligt. Som till exempel med Andreas Granqvist, den förre lagkaptenen för svenska landslaget i fotboll. Han verkar ha varit född med en kaptensbindel runt armen. För andra krävs det lite mer för att locka fram förändringsledningskompetensen i sig själv. Som sagt kan den ibland behöva förvärvas utifrån. Förslagsvis genom att gå en utbildning eller en kurs.

Fler nyheter