Containern – en låda med många möjligheter

De flesta vet hur hushållsavfallet ska sorteras. I köket, tvättstugan eller det gemensamma återvinningsrummet finns färdiga behållare för glas, papper, plast och organiskt material. Minsta barn vet att sopor ska läggas i olika högar och inte blandas hur som helst. Men om din bostadsrättsförening eller grannen hyr en container och ställer på gatan, vad gäller då egentligen?

 

Ansvar och kunskap

Alla vuxna förväntas ha grundläggande kunskaper om hur avfall ska hanteras. För metall gäller exempelvis att där du bor ska finnas en plats där du kan lägga folie, konservburkar och kapsyler. Det är ok att låta hatten sitta kvar på kaviartuben. Läsk- och ölburkar pantar du i affären och får en slant. De återvinns till nästan 100 procent. Däremot måste du ta lim- eller färgburkar till en miljöstation eller återvinningscentral. De räknas som farligt avfall. Tidningar och pappersförpackningar är producenternas ansvar. Det betyder att de ska se till att det finns insamlingsmöjligheter och någonstans att lämna tomma kartonger och liknande. De återvinns också till stor del, var tredje förpackning hos din lokala livsmedelsaffär är återvunnen.

 

Våga fråga

Om du funderar på att hyra container i Alvesta för husbehov och/eller tillsammans med brf eller grannar, fråga vad som gäller så ni använder möjligheten för rätt saker och det inte kommer surt efter. Titta in här för tips: https://www.hyracontaineralvesta.se/. Generellt bör inte farligt avfall och elektronik läggas i en öppen container. Fyll inte för mycket och högt över kanterna. Då kan det bli omöjligt att förflytta behållaren. Gå igenom vilka behov ni har på er gata så det blir rätt sak på rätt plats. Du kan behöva tänka igenom vilken storlek som blir lagom, om containern bör vara låsbar och naturligtvis var den ska placeras. Skapa utrymme runt den, tänk på brandrisken. Dessutom ska den ju gå att lämna och hämta smidigt.