Bli kvitt virus med virussanering

15 januari 2022
jonas olsson

editorial

Hur man bäst gör för att bli kvitt virus och desinfektera en yta är något oklart bland många. Det kan röra sig om en tro att det räcker med att hälla ut en vätska med en alkoholhalt på över 90 procent och sedan låta det sitta och torka, eller att man inte vet hur man ska punktdesinfektera, eller att man är osäker på när en virussanering ens ska genomföras.

Givetvis så har virussanering blivit populärt på senaste tiden, men det är inte så självklart som att dränka allt i alkohol och vänta sig att allt är färdigt och säkert.

Det är viktigt att man vet vad man är ute efter när man ska sanera. Rör det sig om virus, svampar, bakteriesporer, virus med hölje? Vilken yta ska behandlas? Vilken lokal? Hur kommer det att påverka de som ska verka i lokalen?

För en säker virussanering med bra resultat är detta frågor att beakta.

 

image

 

Effektiv virussanering

Exempel på ett medel som fungerar bra för stora ytor där det är viktigt att undvika spritångor är Virkon. Virkon är ett medel som är effektivt mot alla typer av virus och är användbart på de flesta typer av material, från plast till textil.

För virussanering med medel som är alkoholbaserade gäller det att man i huvudsak är intresserad av att bli av med mögel och virus med hölje. Ett alkoholbaserat desinfektionsmedel på en yta är ganska verkningslöst mot kräksjukevirus och bakteriesporer.

Vad som är viktigt att alltid ha i åtanke när man utför en virussanering är att man tar de säkerhetsåtgärder man kan. Varken Virkon eller alkoholbaserade medel är direkt skadliga på kort sikt, men om du utsätts för spritångor under en längre tid kan irritation uppstå i luftvägar och även på huden.

Därför ska du alltid beakta lokalen, ytan och din skyddsutrustning vid virussanering.

Fler nyheter