Aminosyror för kropp och själ

02 januari 2020
william eriksson
Aminosyror för kropp och själ

Kroppen består bland annat av proteiner och dessa proteiner är i sin tur uppbyggda av aminosyror. Att få i sig aminosyror är livsviktigt eftersom de utgör basen i kroppens uppbyggnad. Det finns 22 aminosyror varav 8 av är essentiella vilket innebär att kroppen ej kan tillverka dem på egen hand. Därför är det viktigt att äta en varierad kost så att man får i sig de essentiella aminosyrorna. Ibland kan det behövas tillskott av Amino. Detta kan till exempel bero på att man tränar mycket eller ej får i sig tillräckligt genom kosten. Här http://www.halsopreparat.se/vitaminer-mineraler-amino/category/19437847321 kan man hitta ett brett utbud av Amino-tillskott och även örtkapslar.

 

Aminosyror i maten

Så frågan är, vart finns aminosyrorna? Jo, dem hittar man rikligt av i mjölkprodukter, kött och fisk. De finns i de proteinrika källorna som kommer från animaliska produkter men också i växtriket. För att få i sig aminosyror från de vegetabiliska källorna så ska man satsa på olika sorters nötter och fröer samt baljväxter. En bra kombination av yoghurt och granola kan innehålla rikliga mängder aminosyror. För att uppnå bästa resultat bör man göra sin egen granola vilket ju också är mycket godare.

Funktion i kroppen

Aminosyror förbättrar kroppens muskelfunktion samt ser till så att nervsystemet är i fin form. De är också bra för bland annat hjärtat, huden och levern samt hjälper till att bibehålla en bra hjärnfunktion. Aminosyror har också god inverkan på andra saker i kroppen som till exempel att de sänker stressnivåerna och hjälper till vid insomning på kvällen. Om man lider av depression och ångest kan de även här vara till hjälp. Exempelvis finns en aminosyra vid namn tyrosin som lindrar stress och ökar sexlusten. Om man har problem med ångest kan man prova att äta mer tryptofan vilket finns i bananer. Aminosyror har många fördelar för både kropp och själ.

Fler nyheter