Akuttandvård: Vad du ska göra när du behöver omedelbar vård?

20 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

När du skadat tanden

En tandvårdsnödsituation kan drabba vem som helst när som helst. Oavsett om du har tandvärk, en sprucken tand eller om du har förlorat en tand är det viktigt att veta vad du ska göra för att få den vård du behöver så snabbt som möjligt. I det här blogginlägget ger vi dig några tips om hur du hanterar en tandvårdsnödsituation.

Vanliga skador som kräver akuttandvård

Vad är en tandvårdsnödsituation?
En tandvårdsnödsituation är alla typer av skador eller smärta som påverkar dina tänder, ditt tandkött eller din käke. Några vanliga exempel på tandvårdsnödsituationer är följande:

-Tandvärk: Tandvärk orsakas vanligtvis av karies eller en infektion i tanden. Om du har tandvärk är det viktigt att du träffar en tandläkare omedelbart så att de kan diagnostisera problemet och ge dig behandling.

-Spruckna tänder: En sprucken tand kan orsakas av att du biter på något hårt, gnider tänderna eller har skadats. Om du har en sprucken tand är det viktigt att du träffar en tandläkare så snart som möjligt så att de kan reparera skadan och förhindra ytterligare skador på tanden.

image

-Förlorade tänder: En förlorad tand kan orsakas av en skada eller av karies. Det är viktigt att du träffar en tandläkare genast om du förlorar en tand så att de kan avgöra om tanden kan räddas eller om du behöver en konstgjord ersättning.

-Blödande tandkött: Blödande tandkött kan orsakas av tandköttssjukdom eller av att du borstar tänderna för kraftigt. Om du har blödande tandkött är det viktigt att du träffar en tandläkare så att de kan fastställa orsaken till blödningen och ge behandling

-Smärta i käken: Käksmärta kan orsakas av TMJ-sjukdom, en infektion eller en skada. Om du har ont i käken är det viktigt att du träffar en tandläkare så att de kan diagnostisera problemet och ge dig behandling.

-Svullnad: Svullnad kan orsakas av en infektion eller en skada. Om du har svullnad är det viktigt att du går till en tandläkare så att de kan fastställa orsaken till svullnaden och ge dig behandling.

Vad ska jag göra vid en tandvårdsnödsituation?
Om du upplever någon form av smärta eller skada som har med tänderna, tandköttet eller käken att göra, är det viktigt att du träffar en tandläkare så snart som möjligt. I många fall kräver nödsituationer omedelbar behandling för att undvika ytterligare skador eller smärta. För mer information kika gärna in hos tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar. Tack för att du läste!

Fler nyheter